By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
Do końca września, w każdą sobotę oraz niedzielę, w godzinach od 13:00 do 16:00, obowiązuje wyjątkowa oferta dla klientów indywidualnych - 30% zniżki na dania z karty menu.
Prawdziwie polskie przysmaki
Od powstania restauracji AleGloria minęło już 15 lat. Każdego dnia młodopolskiej sztuce biesiadowania nadajemy nowoczesną oprawę.
W każdy sobotni i niedzielny wieczór spotkania w AleGlorii umilać będzie wyjątkowa muzyka na żywo, która doskonale wpasowuje się w kameralną przestrzeń restauracji.
Serdecznie zapraszamy!
Wirtualny spacer
Zapraszamy na podróż po znajdującej się w samym centrum miasta AleGlorii. Wybierz się na wirtualny spacer po starannie urządzonych salach i odkryj urok eleganckich wnętrz.
Menu letnimi kolorami nasycone
Przystawki
„Wege tatar z pomidorów” kilku rodzajów i oliwek
35,90zł
podawany z pieczywem ciemnym i migdałami
Móżdżek cielęcy podsmażany z jajkiem podawany na grzance
42,90zł
w towarzystwie pomidorów concase, danie lekkie i niezwykle delikatne
Zupy
Chłodnik litewski na maślance, aromatyzowany koprem
30zł
nasycony letnimi darami ogrodu: ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, podawany z jajkiem
Dania Główne
Burger krewetkowy w bułce z sezamem ułożony na sałacie, glonach wakame, imbirze marynowanym oraz świeżym avocado
55zł
pod majonezem sriracha podawany w akompaniamencie frytek stekowych
Burger wołowy w ciemnej bułce barwionej sepią z mątwy, ułożony na sałacie, plastrach pomidora i kalarepy
47zł
pod sosem chutney z mango i majonezem kolendrowym, podawany w towarzystwie frytek stekowych
Burger wegetariański z tofu w bułce z sezamem ułożony na sałacie z plastrami pomidora, imbirem marynowanym
45zł
pod majonezem z kolendry i musztardy z ogórka, podawany w towarzystwie frytek stekowych i marynowanych warzyw
z owocami czerwonej porzeczki, jeżyny i borówki przy akompaniamencie harmonijki z mini bezy
Najlepsza nasza szarlotka z babci receptur przyrządzana
35 zł
podawana z gałką lodów waniliowych
Truskawkowy „raj” lodowy
38zł
dwie gałki lodów truskawkowych i gałka sorbetu truskawkowego w towarzystwie „pola truskawkowego” (wieże wspaniałe, pachnące truskawki) przykryte płatkami z bezy
Pistacjowe semifredo, puszyste i delikatne
38 zł
przepełnione zniewalającym smakiem i kolorem prawdziwych pistacji
Na Początek
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Śledzie w zalewie korzennej
39zł
z przetartym mleczem podane z ziemniakiem
Tatar niemodny jak dawniej
59zł
z sardelą
Carpaccio z jelenia
69zł
z dzikim vinegret
Viettello Tonato
64zł
na karczochach zakryte płatkami pieczonej cielęciny
Na Początek Na Gorąco
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Chrupiące Foie Gras „na czarno”
119zł
z galaretką z płatków róż podane na placku drożdżowym
Krewetki z rusztu
68zł
na kolorowym wianku warzyw z pary
Pięć razy na temat pierogów
54zł
z kaszanką i cynamonem, z ogonem wołowym, grzybami, Gorgonzolą i szpinakiem, ze szczupakiem
Pierogi z kozim serem i pomidorową marmoladą
58zł
Sałaty
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Rubinowe pole z malinami
55zł
z rostbefem, rukolą, roszponką, owocem granata i dresingiem owocowym
Sałata Verde
45zł
z pieczonym kozim serem, świeżym szpinakiem, avocado, prażonym czosnkiem i koroną z sera Džiugas
Zupy
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Bursztynowy rosół
30zł
z makaronem z naleśnika i świeżym szczypiorkiem
Tradycyjny barszcz biały
34zł
z krokietem z białej kiełbasy podany
Barszcz „rubinowy”
32zł
na occie malinowym z syropem z czarnej porzeczki i kołdunami z białej fasoli
Węgierskie zamieszanie
34zł
krem z pomidorów i czerwonej papryki z pieca z odrobiną koziego sera
Dania Główne
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Dorsz a`la Sinatra
95zł
z ziemniakami po piekarsku
Świeży halibut
130zł
podany na sosie maślanym i sercach pomidorów
Masłem i pieprzem sikające kijowskie kotlety
74zł
na konfiturze z jabłek smażonych z puree ziemniaczanym z czarna truflą, liście sałaty skrapiane słodką śmietaną i szczypiorkiem
Sznycel wiedeński od brzega do brzega
119zł
z cytryną, podany z jajem sadzonym
Piersi kacze na różowo
82zł
w sosie różanym z kluskami śląskimi i sałatką z truskawek na ostro
Comber jagnięcy „na baczność”
139zł
panierowany w pistacjach podane z gratin ziemniaczanym
Połówka kaczki po polsku
109zł
faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą
Pieczone udo z gesi
95zł
z grzybowymi pierożkami i sosem z czerwonego wina
Stek z polędwicy
138zł
na gorącym kamieniu
Papardelle z borowikami
79zł
oprószona serem Bursztyn
Desery
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Copa Melba
32zł
domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska
Crème Brŭlèe pomarańczowe z orzechami
28zł
Truskawki zapiekane w zabaglione
36zł
Królewski Tort Beza Pavlova
42zł
z truskawkami, kremem Amaretto i bezą włoską
Wina białe
Picton Bay Sauvignon Blanc
150zł
Marlborough, New Zeland
Jean Leon 3055 Chardonnay Organic
160zł
D.O. Penedes, Spain
Iveriuli Tbilisi Kakheti
130zł
Georgia, Gruzja
Famille Hugel Gentil
180zł
A.O.C. Alsace, France
Wina czerwone
Valpolicella Classico „Bolla”
150zł
D.O.C. Veneto, Italy
Puklavec Estate Selection Pinot Noir
180zł
Śtrajerska, Slovenia
Altos Ibericos Reserva Rioja
210zł
D.O.Ca. Rioja, Spain
Kings of Prohibition Shiraz
240zł
Barrosa Valley, Australia
Wina z Polskich winnic
C Souvignier Gris
185zł
Dom Charbielin, Poland
Pinot Noir Winnica Equus
210zł
Lubuskie, Poland
Solaris Winnica Turnau
210zł
Baniewice, Poland
Regent Winnica Milsko
210zł
Lubuskie, Poland
Galeria
Obejrzyj naszą galerię zdjęć i przekonaj się, że nasza restauracja to najlepszy wybór na najważniejsze wydarzenie w życiu, a celebrowaniu nigdy nie ma końca.