By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
Chcielibyśmy Was poinformować, że do dnia 24.12.2023 nasza restauracja z powodu licznych rezerwacji będzie dostępna dla gości indywidualnych wyłącznie w weekendy.
9-10 grudnia, 16-17 grudnia oraz 21 i 22 grudnia zapraszamy na wieczory z muzyką na żywo.
Prawdziwie polskie przysmaki
Od powstania restauracji AleGloria minęło już 15 lat. Każdego dnia młodopolskiej sztuce biesiadowania nadajemy nowoczesną oprawę.
Zapraszamy na podróż po znajdującej się w samym centrum miasta AleGlorii. Wybierz się na wirtualny spacer po starannie urządzonych salach i odkryj urok eleganckich wnętrz.
Jesienna AleGloria
Na początek
Rydze z patelni na oliwie smażone z czosnkiem, natką pietruszki
50zł
skąpane w wytrawnym Cherry
Węgorz wędzony na zimno, podany na ciepło
75zł
położony na spodzie ze sosów chutney jabłkowo-szafranowego i ogórkowo-musztardowego
Zupy
Krem z dyni, jak się należy na słodko, pikantnie i imbirowo
31zł
podany z chipsem z jarmużu
„Bouillabaisse” z rybami rzecz jasna i owocami morza
45zł
Dania Główne
Boeuf Bourguignon – karkówka wołowa
85zł
wyjątkowo krucha, długo gotowana w czerwonym winie wraz z ziołami z Polski i Prowansji, serwowana w towarzystwie opiekanych ziemniaków. Po prostu, wołowina po burgundzku.
Delikatny sum z pieca
89zł
podany z podgrzybkiem, marynowaną dynią i babą ziemniaczaną w sosie z grzybów leśnych
Deser
Tarta gruszkowa, polana czekoladą w towarzystwie z sorbetu z czarnej porzeczki
32zł
Na Początek
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Śledzie w zalewie korzennej
39zł
z przetartym mleczem podane z ziemniakiem
Tatar niemodny jak dawniej
59zł
z sardelą
Carpaccio z jelenia
69zł
z dzikim vinegret
Viettello Tonato
64zł
na karczochach zakryte płatkami pieczonej cielęciny
Na Początek Na Gorąco
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Chrupiące Foie Gras „na czarno”
119zł
z galaretką z płatków róż podane na placku drożdżowym
Krewetki z rusztu
68zł
na kolorowym wianku warzyw z pary
Pięć razy na temat pierogów
54zł
z kaszanką i cynamonem, z ogonem wołowym, grzybami, Gorgonzolą i szpinakiem, ze szczupakiem
Pierogi z kozim serem i pomidorową marmoladą
58zł
Sałaty
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Rubinowe pole z malinami
55zł
z rostbefem, rukolą, roszponką, owocem granata i dresingiem owocowym
Sałata Verde
45zł
z pieczonym kozim serem, świeżym szpinakiem, avocado, prażonym czosnkiem i koroną z sera Džiugas
Zupy
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Bursztynowy rosół
30zł
z makaronem z naleśnika i świeżym szczypiorkiem
Tradycyjny barszcz biały
34zł
z krokietem z białej kiełbasy podany
Barszcz „rubinowy”
32zł
na occie malinowym z syropem z czarnej porzeczki i kołdunami z białej fasoli
Węgierskie zamieszanie
34zł
krem z pomidorów i czerwonej papryki z pieca z odrobiną koziego sera
Dania Główne
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Dorsz a`la Sinatra
95zł
z ziemniakami po piekarsku
Świeży halibut
130zł
podany na sosie maślanym i sercach pomidorów
Masłem i pieprzem sikające kijowskie kotlety
74zł
na konfiturze z jabłek smażonych z puree ziemniaczanym z czarna truflą, liście sałaty skrapiane słodką śmietaną i szczypiorkiem
Sznycel wiedeński od brzega do brzega
119zł
z cytryną, podany z jajem sadzonym
Piersi kacze na różowo
82zł
w sosie różanym z kluskami śląskimi i sałatką z truskawek na ostro
Comber jagnięcy „na baczność”
139zł
panierowany w pistacjach podane z gratin ziemniaczanym
Połówka kaczki po polsku
109zł
faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą
Pieczone udo z gesi
95zł
z grzybowymi pierożkami i sosem z czerwonego wina
Stek z polędwicy
138zł
na gorącym kamieniu
Papardelle z borowikami
79zł
oprószona serem Bursztyn
Desery
Zobacz przepis. Zapraszamy na bloga.
Copa Melba
32zł
domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska
Obejrzyj naszą galerię zdjęć i przekonaj się, że nasza restauracja to najlepszy wybór na najważniejsze wydarzenie w życiu, a celebrowaniu nigdy nie ma końca.